Új szolgáltatás a gyermekvédelmi palettán: óvodai és iskolai szociális segítők

Hatalmas sikere volt az óbudai Esernyős Kulturális Pontban tartott óvodai és iskolai szociális segítők szakmai találkozójának március 29-én. Több mint hetven szakember töltötte meg a napsütéses idő ellenére az Esernyős rendezvénytermét az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ (ÓCSTGYVK) szervezésében. A zsúfolásig megtelt teremben nagy érdeklődéssel és nyitottsággal várták a találkozót a számos fővárosi intézményből jött szakemberek: óvodai és iskolai szociális segítők, szakmai vezetők, esetmenedzserek, családsegítők, hiszen egy teljesen új szolgáltatásról van szó a gyermekvédelemben.

Minden a bizalomépítéssel kezdődött

„Nyolc hónappal ezelőtt minden a bizalomépítéssel kezdődött” – hangsúlyozta Bleszkánné Kis Ildikó, az ÓCSTGYVK vezetője és egyben a szakmai rendezvény szervezője. „Kollégáim sorra személyesen keresték fel a kerület közoktatási intézményeit és ismertették az új szolgáltatást, melynek célja a gyermekek veszélyeztetettségének megelőzése. Eddig már nyolc, diplomás óvodai és iskolai szociális segítőnk dolgozik az Óbuda és Békásmegyer óvodáiban, általános és középiskoláiban együttműködve a jelzőrendszer más tagjaival is: óvoda- és iskolapszichológusokkal, gyermekvédelmi felelősökkel, védőnőkkel. A szülők is bátran kereshetik őket az intézményekben!” – biztatott a szakember.

A szakmai fórumon elhangzott az is, hogy az új kerületi gyermekvédelmi szakmai csoport lelkes tagjai, már több mint fél év elteltével igen hasznos tapasztalatokkal, praktikus útmutatóval tudnak szolgálni a főváros többi, hasonló intézményei felé.

Az ÓCSTGYVK Facebook oldalán, valamint az www.ocstgyvk.hu honlapon számos képes beszámoló található az óvodai és iskolai szociális segítők munkájáról. Például: az iskolákban általuk tartott alternatív drogprevenciós, bűn- és bántalmazás megelőzési, készség és személyiségfejlesztő foglalkozásokról.

Egy nemzetközi jó gyakorlat

Az eseményen dr. Balázs Judit gyermekpszichiáter, az ELTE tanszékvezetője a Youth Aware of Mental Health (YAM) európai iskolai serdülő lelki egészségfejlesztő programot ismertette. A szakmai program kidolgozásában 12 európai országból közel 12 ezer középiskolás vett részt, hazánkból 1009 diák, 99 osztályból. A YAM program nemcsak diákokat, de a pedagógusokat is bevonja és segíthet felismerni a diáknak, ha „valami nincsen rendben” vele, vagy a társával. Segíthet tudatosítani a gyerekekben azt is, hogy ők mit tehetnek a saját testi-lelki-mentális egészségükért. „A YAM program hazai megvalósításába az óvodai és iskolai szociális segítők is nagyon jól bevonhatók!” – összegezte az elhangzottakat Balázs Judit.

Kérdések-válaszok órája

A rendezvény végén Sikóné Bartos Edina, az EMMI (Emberi Erőforrások Minisztériuma) Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltatások Főosztályának referense válaszolt az óvodai és iskolai szociális segítők kérdéseire.

„A nagy érdeklődésre való tekintettel a szakmai fórumot a tervek szerint idén szeptemberben is megrendezi majd az ÓCSTGYVK”- ezzel az ígérettel zárta az óvodai és iskolai szociális segítők idei, első óbudai szakmai konferenciáját, Bleszkánné Kis Ildikó intézményvezető.