Felhőtlen fesztiválozás. Váratlan helyzetekre, ezek megoldására, az esetleges veszélyek elkerülésére készítheti fel a diákokat az iskolai szociális segítő

Közeledik a fesztiválszezon, és a 14. életévüket betöltött személyek már felnőtt kísérő nélkül is látogathatják a rendezvényeket. A felhőtlen fesztiválozáshoz azonban nem csak a jó időjárás szükséges, hanem az is, hogy mind a fesztiválozó, mind az őt elengedő szülő is védve érezhesse magát, illetve gyermekét. Szerencsére a fesztiválokon könnyen elérhető mind a biztonsági- mind az elsősegély szolgálat, és jó tudni, hogy százak vigyázzák a szórakozók épségét, egészségét. Váratlan helyzetek azonban mindig adódhatnak, és ezek megoldására, az esetleges veszélyek elkerülésére készítheti fel a diákokat a szociális segítő.

Májusban megszaporodnak az iskolai felkérések ebben a témában. Az alábbi órai foglalkozás elsősorban a 8. illetve 9. osztálynak lett összeállítva. A felsőbb évfolyamokban is jól alkalmazható, de itt lehetőség van az óbudai iskolai bűnmegelőzési tanácsadó, Trenkáné Csom Henrietta, címzetes rendőr-alezredes bevonására is.

A békásmegyeri Szent József Általános Iskola és Gimnázium nyolcadikosai május 8-án egy kicsit belekóstolhattak a nyári, pezsdítő hangulatba. Úgy tűnik, hogy fesztiválok mindig is léteztek az emberiség történelmében, ha kicsit másként is hívtuk őket. Ezért a foglalkozást egy rövid történeti bemutatóval kezdődött. Majd átbeszéltük, hogy melyek azok a jellegzetes tulajdonságok, életérzések, melyekkel találkozhatunk a fesztiválokon. Ilyen volt a szabadság érzése, a barátkozás és szerelem lehetősége, a zene és zenélés élménye, vagy akár az alkohol és az esetlegesen megjelező kábító hatású szerek. Felsőbb évfolyamoknál nyugodtan bele lehet menni más témákba is, mint például a szexuális kapcsolatok is. „Láthattuk, hogy számos rendkívüli élményben részesedhetünk a fesztiválokon. Akkor miért van az, hogy a szüleitek féltenek titeket?” – tettem fel a kérdést a diákoknak.

Közösen megalkottunk egy listát, hogy milyen problémák fordulhatnak elő a rendezvények alatt. Szerencsére a nyolcadikosok tájékozottak voltak ezekkel kapcsolatban, érződött, hogy a családokban beszélnek ezekről a témákról.

Ezután egy csoportos felkészülést igénylő szerepjáték következett, melyben a gyerekek húztak egy szerepkártyát, és vagy szülők, vagy fesztiválozó fiatalok lettek. A feladat az volt, hogy próbáljanak felkészülni a másik oldalról várható kérdésekre, például:

– ki állja a költségeket;

– mit csinál a gyerek, ha elfogy a pénze;

– mi van, ha lemerül a telefonjuk;

– kivel akar menni stb.

Mindkét csapatot arra biztattam, hogy az együttműködés szellemében próbáljanak konszenzusra jutni. Igazán egyedi megoldások születtek a feladat során. Tanulságként elmondható, hogy érdemes a jelen lévő tanárt bevonni a szülői oldalra, mert a gyerekek sokkal megértőbbek a saját nézetükkel kapcsolatban. A végső kiértékelés során összefoglaltam a legfontosabb tudnivalókat, amiket ugye a játék közben már a jelenlévők is félig megfogalmaztak.

  • Első fesztiválozóként érdemes először csak egy napos rendezvényre menni. Az sem elvetendő ötlet, hogy félig szülői részvétellel.
  • Fesztiválozni soha ne egyedül menjünk! Ha mégis ismeretlenek között maradunk, mutatkozzunk be nekik!
  • Mielőtt elmegyünk, tájékozódjunk az adott fesztiválról! Sokuk saját applikációval rendelkezik, ahol részleteket is megtudhatunk.
  • Beszéltünk a „Friend App” -okról, melyek segítségével fesztiválon belül is megkereshetjük egymást, ha a forgatagban elszakadnánk a csoporttól.
  • Megérkezés után térképezzük fel a fesztivál biztonsági embereinek, sátrainak helyeit!
  • Bontatlan italokat fogyasszunk, ne hagyjuk őrizetlenül az italunkat!
  • Az alkoholfogyasztásban legyünk nagyon óvatosak. Jobb, ha nem ott próbálkozunk vele először! Az alkohol okozta tudatvesztés gyakoribb jelenség, mint az, hogy beletesznek valamit a poharunkba!
  • Átbeszéltük milyen ruhába érdemes menni. Kerüljük a nagyon kihívó öltözeteket! Varrjunk belső zsebet a ruhánkba a legfontosabb dolognak!
  • A szabadság és kontrollmentes közegben is táplálkozzunk rendszeresen!
  • Vigyázzunk egymásra!

Átbeszéltünk néhány vészhelyzet megoldási stratégiát, hogyan legyenek felkészültek, merjenek segítséget kérni! Mutassák be szüleiknek, hogy kikkel mennek fesztiválra, bíztassák a szülőket arra, hogy egymással is tartsák a kapcsolatot!

A foglalkozás végén bemutatásra került egy praktikus hátizsák vagy övtáska tartalma, amiben mindig legyen:

ivóvíz,

zsebkendő,

kézi fertőtlenítőszer,

naptej,

esőkabát,

valamennyi készpénz (akár taxira!)

legfontosabb telefonszámok

energiaszelet

esetleg sebtapasz

igazolvány másolat, illetve ha kell betegségről értesítő.

A foglalkozás igazán felszabadult hangulatban zárult, a gyerekek megnyíltak, és úgy gondolom, hogy ez a téma akármikor jó alapja lehet egy közös munkának, csoportfejlesztésnek. Nem utolsó sorban a vitatkozás, konfliktuskezelés, és kommunikáció fejlesztése témakörében is alkalmazható a jövőben.

H. Herman Annamária, óvodai és iskolai szociális segítő – Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ