„Szabadítsátok ki Gordont!” Rendhagyó csapatépítő programon, bűnmegelőzési vetélkedőn vettek részt kollégáink

Rendhagyó csapatépítő programon, bűnmegelőzési foglalkozáson vettek részt péntek délelőtt kollégáink – családsegítők, esetmenedzserek, óvodai és iskolai szociális segítők, és szakmaik vezetőik – a BRFK III. Kerületi Rendőrkapitányság vendégeként.

A „Szabadítsátok ki Gordont!” c. vetélkedőt próbálhattuk ki, melyet felső tagozatosok és középiskolások számára dolgozott ki a rendőrség. (A program a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával valósult meg.)

Gordon, a plüssmackó egy iskolatársai által kiközösített diákot szimbolizál a történet szerint, akit osztálytársai csúfolnak, kínos helyzetekbe hoznak az iskolában és az interneten. Gordon emiatt zárkózott, magányos – ezt jelképezi rajta a bilincs. A játék során a csapatok ügyességi, logikai feladatok megoldásával igyekeznek Gordon segítségére sietni; ha összehangolt csapatmunkával sikerül az összes feladatot megoldaniuk, Gordonról lekerülhet a bilincs. (A 1-1,5 órás vetélkedő során a bilincskulcs megszerzése a cél.)

A bűnmegelőzési vetélkedő hasznos ismereteket ad át többek között a közösségi oldalak, az internet biztonságos, tudatos használatáról, a személyes adatok védelmének fontosságáról, valamint az internetes zaklatás lehetséges büntetőjogi következményeiről. A feladatokon keresztül a játékosok azt is megtudhatják, kihez fordulhatnak segítségért, és hogyan is kell ilyen esetben viselkedni. A foglalkozás rámutat arra is, hogy egy csoportban mindenkire szükség van ahhoz, hogy senki se érezze magát kiközösítve.

A „Szabadítsátok ki Gordont!” bűnmegelőzési foglalkozást országszerte rendőrök vezetik az iskolákban.

A május 24-én kollégáinknak szervezett vetélkedőt Trenkáné Csom Henrietta c. r. alezredes, kiemelt főnyomozó, iskolai bűnmegelőzési tanácsadó vezette. Ezúton is köszönjük a lehetőséget! Jól éreztük magunkat, sikeresen teljesítettük a küldetést, Gordon megszabadult a bilincstől.


Trenkáné Csom Henrietta c. r. alezredes Gordonnal