MINDIG VAN VÁLASZTÁS! „Hétköznapi varázslatok” Drogprevenciós csoportfoglalkozások középiskolásoknak 3.

Utolsó alkalmához érkezett május 24-én a „Hétköznapi varázslatok” néven futó óbudai drogprevenciós csoport. A harmadik találkozás témája a tapasztalatok voltak.

Az elmúlt időszakban kialakult egyfajta bizalmi légkör, amiben könnyebben lehetett megnyílni ebben a tabunak számító témában. Mivel úgy szerettünk volna tapasztalatokról beszélni, hogy közben mindenki megmaradhasson a privát, biztonságos övezetében, úgy gondoltuk, hogy egy filmen keresztül, valaki más történetét hívjuk be. A választásunk James Bowenre esett, akinek 2012-ben jelent meg önéletrajzi könyve „Bob, az utcamacska” címmel. Ebben arról mesél, mi adott neki erőt ahhoz, hogy leálljon a szerhasználattal. Az ebből készült film segítségével tudtunk beszélni a témáról.

Egy rövid bevezetővel nyitottuk meg a délutánt, melyben a cselekmény tökéletes megértéséhez először magáról a heroinról beszéltünk, és az úgy nevezett „metadon programról”, amely talán az egyetlen kivezető utat jelentheti a szer rabságából.

Ahogy arra a film címe is utal, egy macska lesz az az erős motiváló tényező a főszereplő életében, ami megadja a kellő energiát a nehéz küzdelemhez. A vetítés követő rövid szünet után lehetőséget kapott mindenki, hogy a látottakkal és tapasztaltakkal kapcsolatban elmondja a véleményét.

Másként gondolták-e a leszokás nehézségét, milyen hasonló esetekről hallottak? Mit gondolnak, milyen motivációi lehetnek az embernek, hogy végleg szakítani tudjon a függőségével?

Végső útravalóul annyit szerettünk volna a részvevők lelkére csomózni, hogy mindig van választás. Lehet, hogy nem könnyű a jót választani, lemondással és munkával jár, de utólag mindig megéri.

Nagyon szépen köszönjük a Kerék Utcai Általános Iskola és Gimnázium tanulóinak, hogy részt vettek a programon, valamint az iskola vezetésének és az érintett osztályfőnököknek is köszönjük a lelkes támogatást!

H. Herman Annamária, óvodai és iskolai szociális segítő – Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ