„Jövő nemzedékének segítői – az óvodai és iskolai szociális segítők mindennapjai a gyakorlatban.” Beszámolónk a pécsi konferenciáról

„Jövő nemzedékének segítői – az óvodai és iskolai szociális segítők mindennapjai a gyakorlatban” címmel kétnapos konferencia vette kezdetét június 18-án a pécsi Tudásközpontban.

A 2018/2019-es tanévben bevezetett óvodai és iskolai szociális segítő tevékenység szakmai konferenciáján több mint 250 szakember képviseltette magát az ország egész területéről. A rendezvény olyan kipróbált és bevált jó gyakorlatok bemutatására vállalkozott, melyek a tapasztalatok tükrében más településeken is hasznosíthatók.

– Sem az intézmény történetében, sem pedig országosan nem volt még példa ilyen nagy, átfogó szakmai rendezvényre ezzel a friss témával kapcsolatban. Ez nem egy egyirányú konferencia, mindenki tapasztalatokat gyűjthet és adhat át – mondta Nagy István, az Esztergár Lajos Család- és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ igazgatója, a konferencia házigazdája.

A kétnapos program olyan fontos témákat érintett, mint az osztályközösségekben jelentkező problémák, bullying, a kommunikáció és konfliktuskezelés, az óvodákban történő szerepvállalás, a pályaorientációban való segítségnyújtás, a mesecsoportok létrehozása, a szociomertia és egyéb mérések szükségszerűsége, stresszkezelés és relaxáció megvalósítása az iskolákban. Szó volt továbbá a helyes önmenedzselésről, és bemutatták a JogÉsz Programot is, amely alapvető büntetőjogi és büntető eljárásjogi szabályokat ismertet meg a fiatalokkal. A három szekciógyűlés pedig lehetőséget biztosított a saját tapasztalatok megosztására is.

Az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központból három iskolai és óvodai segítő, Szabics Petra, Borbély-Aczél Sarolta és H. Herman Annamária vett részt a tartalmas rendezvényen, melyet a tervek szerint a következő évben is megrendeznek.

H. Herman Annamária, óvodai és iskolai segítő, Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ