A fiatalok emberi jogi tudatosságának, társadalmi felelősségvállalásának elősegítése, oktatás révén. Munkatársunk beszámolója az EJHA-képzésről

Két háromnapos – alapozó és haladó – képzést tartott az Emberi Jogi Nevelők Hálózata, az EJHA augusztusban, Budapesten. A 2018-ban indított képzések iránt nagy az érdeklődés, a szervezők az ország minden pontjáról fogadták a jelentkezéseket. Pedagógusokat, képzőket, kortárs segítőket, szociális munkásokat, aktivistákat vártak elsősorban az elméleti és gyakorlati ismereteket elmélyítő tréningre. A résztvevők saját területükön, oktatás-képzés keretében mozdíthatják elő a fiatalok emberi jogi tudatosságát, elkötelezettségét, társadalmi felelősségvállalását és részvételét. Az alapozó képzésen óvodai és iskolai szociális segítőnk is részt vett, így a 2019/20-as tanévtől – igény szerint – ez a témakör is megjelenhet tematikus, korosztály-specifikus foglalkozások keretében a kerület iskoláiban.

Az óvodai és iskolai szociális segítő szolgáltatás a 2018/19-es tanévben jelent meg, valamennyi hazai köznevelési intézményben, kötelező szolgáltatásként. Ez a preventív célú tevékenység, a szociális gyermekvédelmi alapellátás részeként ebben a formában a közintézmények életében is új „elem”, ezért fontos, hogy első körben az óvodák, iskolák munkatársai – intézményvezetők, gyermekvédelmi felelősök, osztályfőnökök, pedagógusok – ismerjék meg a szolgáltatási palettánkat, emellett a szülőket is informáljuk. Igyekszünk ott lenni a nevelőtestületi, osztályfőnöki, szülői értekezleteken, szórólapokat, plakátokat készítünk és helyezünk ki az intézményekben a tevékenységünkről, s ezen túlmenően, amennyire lehet, aktívan bekapcsolódunk az óvodák, általános és középiskolák életébe.

Az előző, első tanév a bevezetés éve volt. Az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ munkatársaként, külsősként, valamennyi III. kerületi köznevelési intézményben jelen vagyunk – állami fenntartású, alapítványi és magánintézményekben egyaránt. Elérhetnek bennünket szülők, diákok, pedagógusok a meghatározott ügyeleti időnkben, telefonon ügyeleti időn kívül is segítséget nyújtunk. Számos kérdésben fordulhatnak hozzánk, legyen az iskolai hiányzás, krízis a családban (betegség, munkanélküliség, válás, súlyos veszteségek stb.), gyermekeknél beilleszkedési zavarok, tanulmányi nehézségek, osztályközösségeket érintő problémák stb. Az ÓCSTGYVK-ban elérhető szolgáltatásokat hatékonyan, specifikusan tudjuk ajánlani, legyen az jogi, munka- és karrier-, pszichológiai tanácsadás, mediáció, családsegítés stb. A veszélyeztetett helyzet korai felismerésével a gyermekvédelmi jelzőrendszeri tagok – elsősorban pedagógusok – munkáját is hatékonyan tudjuk segíteni.

Munkánk része továbbá a tematikus tanórák kidolgozása és levezetése. A 2018/19-es tanévben számos kerületi iskolában tartottunk csoportfoglalkozásokat, rendhagyó osztályfőnöki órákat a legkülönfélébb témákban, ezek közül néhány: helyes időgazdálkodás, felhőtlen fesztiválozás, hasznos információk munkavállaláshoz középiskolásoknak, konfliktuskezelés, csoportfejlesztés, kortárs bántalmazás – iskolai zaklatás témában érzékenyítő foglalkozások, tudatos médiahasználat, kommunikáció a virtuális térben, kreatív kézműves foglalkozások stb. Az óvodákban nagy sikere van a kollégák által kidolgozott és előadott bábjátéknak, ovikba, iskolákba különféle érzékenyítő, ismeretterjesztő társasjátékokat (Szociopoly, K. I. A. B. Á. L. stb.) tudunk kivinni, erre is van igény.

Rendszeresen írunk tevékenységünkről az intézmény weboldalán, az eddig megjelent beszámolók itt olvashatók >>

Hírt adunk magunkról Facebook oldalunkon is >>

Minden olyan, tevékenységünkhöz kapcsolható tréningre, továbbképzésre nyitottak vagyunk – szerencsére az intézményvezetés is -, melyek segítik elmélyíteni a szakmai tudásunkat, és a különféle módszertani ismeretek megszerzése által segítik a gyakorlati munkánkat.

Az EJHA alapozó képzése szakmailag kifejezetten inspiráló volt; már a tréning ideje alatt azon jártak a gondolataim, hogy az egyes témákat, gyakorlatokat miként tudom majd hasznosítani az általam ellátott III. kerületi köznevelési intézményekben. A múlt tanévben az egyik óbudai gimnáziumból kerestek meg, hogy tartsak foglalkozást a gyermekjogokról; kicsit bizonytalanul nyúltam a témához, ám az EJHA-alapozó után elmondhatom, ha továbbra is igény van rá, biztosan sor kerül erre, sőt, akár foglalkozás-sorozat is lehet belőle.

Az ingyenes képzésen tucatnyi hasznos magyar és angol nyelvű szakirodalmat kaptunk nyomtatott formában, olyat is, ami csak online érhető el, de remekül használható. Gazdag és bővülő tudástár részeseivé váltunk; szakmai kapcsolatainkat bővíthettük. A csapat egyben marad, tartjuk a kapcsolatot, ez a földrajzi távolságok miatt jobbára az online kommunikációban merül ki, de bizonyára fogunk még találkozni EJHA-találkozó(k) keretében is. Ezúton is köszönöm, hogy részt vehettem a képzésen, remek volt a szervezés; változatos, érdekes programokkal, előadásokkal készültek a trénerek és a meghívott előadók, jó hangulatban telt a három nap.

Az EJHA-képzésről és az EJHA tevékenységéről az alábbi weboldalon lehet informálódni: http://ejha-halozat.hu

Az EJHA képzések az Emberi Jogi Nevelők Hálózata égisze alatt az Európa Tanács támogatásával és az Amnesty International Magyarországgal együttműködésben valósultak meg.

Az EJHA-képzés helyszíne, a Budapesti Európai Ifjúsági Központ

Mesterházy Mónika óvodai és iskolai szociális segítő, Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ

2 thoughts on “A fiatalok emberi jogi tudatosságának, társadalmi felelősségvállalásának elősegítése, oktatás révén. Munkatársunk beszámolója az EJHA-képzésről”
  1. Visszajelzés: Szépítők Magazin

Comments are closed.