Nagy sikere volt a kerületi általános iskolásoknak tartott tanulástechnikai tréningnek

“Nincs rossz tanuló, csak rosszul tanuló.” (Lantos Mihály)

Augusztus 26-án és 27-én ingyenes tanulástechnikai tréningen vett részt a kerületből közel ötven kisdiák, huszonkét 3-4. osztályos, és huszonhárom 5-7. osztályos iskolás.  A Lépéselőny módszerét Lantos Mihály dolgozta ki, aki saját maga igazolja, hogy „rablóból lesz a legjobb pandúr”. A hajdan tanulási nehézségekkel küzdő tanárember kidolgozott egy olyan tanulási módszertant, ami lényegesen megkönnyíti a nebulók életét.

Az egynapos tréning először az agyféltekék működését mutatta be a gyerekeknek, hangsúlyozva, hogy bár például az olvasási és a matematikai műveleteket a bal agyfélteke végzi, akkor könnyítjük meg az ismeretszerzést, ha a folyamatba bekapcsoljuk a jobb agyféltekét is, mely inkább a játékosságért, a színekért és a kreativitásért felelős.

A jó tanulási technika nem feltétlenül csak magát a tanulás metódusát jelenti, hanem mindazt, ami körülveszi. Így a nap során a Bocz Péter, a kurzus trénere megtanította a gyerekeket egy otthoni is elvégezhető relaxációra, pár mozdulatból álló agyféltekéket összhangba hozó tornagyakorlatra, koncentrációt előkészítő ujjgyakorlatra. De szó volt az időbeosztás fontosságáról, a szertartásokról, a megfelelő tanulóhely kialakításáról, táplálkozásról, a zenei módszerek alkalmazásáról és nem utolsó sorban az elmetérképekről. Az elmetérképek használatát a résztvevők ki is próbálhatták, a foglalkozás második nagyobb egységében megalkották a saját elmetérképüket egy történelmi vagy környezetismereti témakörben.

A kreatív feladatok elvégzése közben a gyerekek észre sem vették, hogy játszva magukévá is tették a módszert, melynek segítségével az ők tanévben talán ők maguk is lépéselőnyhöz jutottak. A foglalkozás után a szülők is tájékoztatást kaptak a nap eseményeiről, és némi szakirodalomhoz is hozzájuthattak.

H. Herman Annamária óvodai és iskolai szociális segítő, Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ